Kinderen van het drijfzand

Efua Traroré

10-04-2023 Tip van Wendy

Je wordt eigenlijk al vanaf het begin “meegezogen” in dit prachtige verhaal, dat zich in Afrika afspeelt. Het gaat over een meisje genaamd Simi. Tijdens de zomervakantie wordt Simi naar haar oma in een dorpje vlakbij het oerwoud gestuurd. Ze heeft haar oma nog nooit gezien en in dit dorpje is geen internet en zelfs geen elektriciteit. Simi vindt dit dus helemaal niet leuk.

Eenmaal aangekomen bij haar oma, waarschuwt haar oma dat ze niet het oerwoud in mag gaan. Maar een bijzonder geluid lokt haar mee en dan ontdekt ze per ongeluk een rood meer van drijfzand…

Het verhaal wordt in het begin zo verteld dat je gelijk snapt hoe dit voor Simi moet zijn.

Je krijgt een mooi beeld van de stad waar Simi is opgegroeid en hoe het leven bij haar oma is, die in een klein dorpje vlakbij het oerwoud woont. Wat een verschil! Het boek gaat ook over legenden (oude volksverhalen), rituelen en magie. Dat maakt het superspannend, ik kon niet meer stoppen met lezen!

De voorkant van het boek is heel mooi en kleurrijk. Het boek is ingedeeld in hoofdstukken, wat het overzichtelijk maakt. Er staan geen tekeningen of illustraties in, maar wel hebben de bladzijden van elk nieuw hoofdstuk een mooie versiering. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar, die interesse hebben in andere culturen of van spannende en magische verhalen houden.

Tijdens het verhaal leer je meer over de Nigeriaanse cultuur en de Yoruba (Nigeriaans volk).

Wat dit boek extra leuk maakt is dat er woorden in de taal van de Yoruba worden gebruikt. Deze woorden worden aan het eind van het boek vertaalt. Dus je leert een heel klein beetje deze volkstaal, door dit boek te lezen!

Voor meer informatie over dit boek kun je de volgende site bezoeken

Auteur: Efua Traroré.Ze schreef ‘Kinderen van het drijfzand’ voor haar dochters omdat ze geen spannende magische verhalen kon vinden die zich in Nigeria afspelen.Meer weten over de schrijfster? Check de volgende link 

Lessuggesties:

Dit boek zou je kunnen gebruiken bij de volgende thema’s:

 • Culturen
 • Andere leefwijzen
 • Feesten
 • Rituelen en gewoonten
 • Legendes en mythes

leen dit boek

 • Efua Traoré Kinderen van het drijfzand

  Simi (13 jaar) gaat op bezoek bij haar oma in Nigeria en ontdekt een verborgen, magische wereld in het oerwoud. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • leestips Bekijk details

  Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Wendy

Leesconsulent/ mediacoach

Sinds augustus 2020 ben ik werkzaam binnen dbieb, als leesconsulent. Van lezen wordt je wijzer, lezen ontspant, maar er is nog iets:
Lezen verbindt en daar wordt ik blij van! Dat gun ik iedereen. Daarom ben ik graag degene die jong en oud motiveert om te gaan lezen!

tips van wendy

alle tips van wendy

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek