Jij mag alles zijn

Griet op de Beeck

11-04-2022 Tip van Wendy

De voorkant verraadt al dat het een mooi boek is om te lezen! Het boek is eenvoudig geschreven en gaat over een verdrietig onderwerp, maar ook over hoop, van elkaar houden en de kleine dingen die het leven leuk maken! We krijgen als lezer een kijkje in het hoofd van Lexie, een meisje van 9 jaar die het moeilijk heeft met het verdriet van haar mama. Wat Lexie allemaal aan gedachten heeft en allemaal meemaakt, wordt heel mooi verteld. We komen er achter waarom Lexie’s moeder nu zo verdrietig is en hoe het voor Lexie is om bij een tante te moeten verblijven. Het boek is verdeeld in drie delen, die elk weer verdeeld zijn in korte hoofdstukken, afgewisseld met schitterende tekeningen in kleur én met lijstjes. Want Lexie houdt een dagboek bij met lijstjes. Dit alles bij elkaar maakt het, wat mij betreft, een echt “doorlees-boek”!

Lexie heeft het niet makkelijk: mama is maar steeds verdrietig en papa heeft het druk met werken. Lexie komt bij een tante terecht en daar is het wennen voor haar. Dan ontdekt ze iets… En dan opeens… Heeft Lexie een plan!

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 á 10 jaar en voor volwassen mensen is het ook zeker de moeite waard! Ik heb om verdrietige en blije momenten, die in dit boek naar voren kwamen, gehuild. Huilen is natuurlijk niet verplicht maar mag dat wel, want jij mag alles zijn!

Griet Op de Beek is de schrijfster van dit boek. Zij heeft al veel boeken geschreven, maar dit is haar eerste kinderboek!

Linde Faas is de illustrator van dit boek. De tekeningen passen perfect bij het verhaal, ze zijn echt prachtig en hebben geen woorden nodig!

Lessuggesties:

  • Dit boek past bij het thema rouwverwerking.
  • Kring gesprek over leven en dood: zorg voor een veilig klimaat waarbij alle antwoorden welkom zijn en er naar elkaar geluisterd wordt.
  • Tips om te praten over leven en dood met je kinderen | Ouders.nl
  • Kringgesprek over het bijhouden van een dagboek: vraag eens in een kringgesprek aan de kinderen of zij ook weten wat een dagboek is en of zij er ook een hebben. Komen daar ook lijstjes in voor? Of gebeurtenissen of misschien wel doelen die je nog wilt bereiken? Een dagboek kan helpen!
  • Hoe een dagboek je leven beter maakt (+ hoe ik het aanpak) | soChicken
  • Een dagboek schrijven: 15 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow
  • Eigen lijstje maken: Laat de kinderen een eigen lijstje invullen: (zie pdf-bestand via een link)

Interessante linkjes over dit boek, voor de leerkracht / docent:

Wendy

Leesconsulent/ mediacoach

Sinds augustus 2020 ben ik werkzaam binnen dbieb, als leesconsulent. Van lezen wordt je wijzer, lezen ontspant, maar er is nog iets:
Lezen verbindt en daar wordt ik blij van! Dat gun ik iedereen. Daarom ben ik graag degene die jong en oud motiveert om te gaan lezen!

Tips van Wendy

alle tips van wendy

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek