As in tas

Jelle Brandt Corstius

9-3-2023 Tip van Maartje

Na de dood van zijn vader Hugo vat Jelle Brandt Corstius het plan op om naar de Middellandse Zee te fietsen om daar de as van zijn vader uit te strooien. Zijn vader is snel afgetakeld en vrij plotseling overleden. Jelle zoekt iets om dat te verwerken. Hij koopt lichtgewicht spullen voor op zijn racefiets en wil in 15 dagen van Amsterdam naar de Middellandse Zee fietsen. Hij haalt de as op bij het crematorium: het blijkt veel te veel te zijn om mee te nemen. Daarom neemt hij een kopje vol mee, dat hem wordt aangereikt in een fluwelen zakje. Hij stopt het in een geheim vakje.  

Jelle schrijft leuk over de wederwaardigheden tijdens zijn lange fietstocht. In het begin is hij niet erg getraind en valt het fietsen zwaar, maar allengs begint dat te wennen en geeft hij als een reisleider tips hoe je bergen moet beklimmen. Elke keer komen er herinneringen boven aan de fietstochten met zijn vader. Hij maakte elk jaar een fietstocht met zijn vader. Die gedroeg zich vaak onuitstaanbaar, waardoor de fietstocht meestal na twee dagen beëindigd werd. Ook komen er allerlei leuke voorvallen boven. Toen schaamde Jelle zich vaak voor het gedrag van zijn vader, maar nu zijn het dierbare herinneringen.  We leren de vader kennen van een andere kant dan tot nu toe. Niet alleen als columnist en taalkunstenaar, maar ook als ouder en opvoeder. Zijn vrouw is jong overleden en hij kwam voor de taak te staan om drie kinderen op te voeden. Dat ging niet altijd op een zachte manier. Jelle zegt nu dat hij door zijn opvoeding ontberingen heeft leren doorstaan. Toch heeft hij ook veel mooie herinneringen.  Als hij op de plaats van bestemming aankomt voelt het heel gek om de as uit te strooien. Was het nu nodig om zo’n enorme fietstocht te maken om een beetje as in de vloedlijn uit te strooien. Zijn vader zou dit onzin hebben gevonden.  

Dit boekje over rouwverwerking is een heel sympathiek boek dat erg fijn leest. Elke keer komt naar voren hoe dubbel herinneringen zijn als iemand er niet meer is: waar toen schaamte en ruzie overheersten komen nu mededogen en dierbare herinneringen naar voren. Het is maar een dun boekje dat je snel uit hebt.  

Leen deze titel

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb