Britannia Road 22

Amanda Hodgkinson

14-10-2021 Tip van Maartje

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de Tweede Wereldoorlog van elkaar gescheiden. Janusz moet in dienst, Silvana blijft met hun zoontje Aurek in Warschau. Na heel veel wederwaardigheden komen ze in 1946 weer bij elkaar in Ipswich, waar Janusz het huis aan de Britannia Road 22 voor hen heeft gehuurd.

Beiden zijn ze vast besloten er iets van te maken, maar het verleden speelt hen parten. Ze hebben allebei veel meegemaakt en ze hebben beide een geheim dat ze niet met de ander willen delen. Silvana en Aurek zijn veel op de vlucht geweest voor Russische soldaten. Ze hebben voor een groot deel in de bossen geleefd in schuilplaatsen onder de grond. Silvana en Aurek hebben een diepe band met elkaar doordat ze zo lang met z’n tweeën zijn opgetrokken en het altijd samen moesten redden. Aurek is ook een echte woudjongen geworden. Dit geeft wrijving met het keurige Engelse gezinsleven, dat zijn vader voor ogen heeft. Ook op school krijgt hij problemen door zijn wildheid. Hij noemt zijn vader in het begin de vijand, maar in de loop van de tijd gaat hij van zijn vader houden.

Janusz is gedeserteerd uit het Poolse leger en is door Europa getrokken om zich uiteindelijk aan te sluiten bij het Engelse leger. Op zijn tocht heeft hij allerlei ontberingen doorstaan en hij heeft in Frankrijk een liefdesrelatie gehad. Ondanks zijn goede voornemen om met Silvana en Aurek een gezin te vormen vindt hij het moeilijk de brieven van zijn geliefde weg te doen. Als Silvana ze vindt praat ze daar niet over, maar ze raakt verbitterd. Als haar eigen geheim aan het licht komt raakt hun relatie in een ernstige crisis.

Amanda Hodgkinson wisselt in het boek telkens het heden af met het verleden. Daardoor kom je als lezer telkens iets meer te weten over wat er in de oorlogsjaren allemaal gebeurd is. Het is een ontroerend en meeslepend boek dat een diepe indruk achter laat.

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb