Jeugd

Tove Ditlevsen

21-12-2023 Tip van Richtje

Getipt door de Greep uit de boekenkast van Conny Palmen bij Khalid en Sophie ben ik dit boek gaan lezen. Jeugd is het tweede deel van de autobiografische Kopenhagen-trilogie van Tove Ditlevsen, geschreven tussen 1967 en 1971. Het eerste deel van de trilogie is Kindertijd, waarover mijn oud-collega Anieke eerder een tip heeft geschreven.

In Kindertijd maak je kennis met het slimme meisje Tove, dat zich niet thuis voelt in de arme arbeidersbuurt in Kopenhagen waar ze woont. Tove wil een dichter worden, iets waarvan vader vindt dat meisjes dat nooit kunnen worden.

In Jeugd moet Tove als 15-jarige gaan werken. Ze heeft op school het advies Gymnasium gekregen, maar daarvoor heeft haar familie geen geld. Ze moet eerst in de huishouding werken omdat vader vindt dat ze dat als meisje eerst moet leren. Ze houdt het echter nog niet een dag vol, ongeschikt als ze is voor dat werk. Ze verslijt het ene slecht betaalde baantje na het andere. Maar gelukkig leert ze via een vriendin een oudere heer kennen in wiens huis veel boeken zijn, die ze mag lenen.

Tove wil het milieu waarin ze opgroeit ontsnappen. Zodra ze 18 jaar is en ze genoeg verdient gaat ze op kamers wonen. Door vriendinnen wordt ze meegenomen om uit dansen te gaan en jonge mannen te ontmoeten. Maar daar heeft ze ook geen talent voor. Het enige wat ze wil is poëzie en verhalen schrijven. Ze stuurt een paar van haar gedichten naar een redacteur van een kunsttijdschrift en tot haar grote vreugde wordt haar werk voor de eerste keer gepubliceerd. Deze redacteur, Vigo F, geeft de aanzet tot het doen publiceren van een gedichtenbundel, wat warempel ook nog lukt.

In Jeugd zal Tove beseffen dat haar kindertijd eigenlijk maar peanuts was, ze realiseert zich nu pas goed hoe moeilijk het is, vooral voor een vrouw, om zelfstandig te zijn en te kunnen ontsnappen aan de bekrompenheid van het milieu waarin ze leeft.

Dit boek beschrijft op een prachtige manier het leven van de jonge Tove. Ze bekijkt zichzelf van een afstandje en beschrijft de meest ellendige dingen die ze meemaakt op een geestige manier. Dat doet ze zo pakkend dat je de drie boeken van deze trilogie het liefst in één keer uitleest.

Lees en kijk:

De greep uit de boekenkast van Conny Palmen over de Kopenhagen-triologie.

Leen deze titel

  • Tove Ditlevsen Jeugd

    Als poëzieschrijvend buitenbeentje vindt tiener Tove moeilijk aansluiting bij vrienden, maar haar prachtige gedichten vallen langzaamaan op en een wordt in een literair tijdschrift opgenomen.

    Gedrukt boek

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb