Het Vuurhuisje

Keir Graff

27-09-2021 Tip van Maaike

Dit boek is voor kinderen vanaf 10 jaar. 

Vlak voor de zomer las ik dit mooie jeugdboek, wat onder andere gaat over de thema's vriendschap, financiën, klassenverschillen en vakanties.

Het verhaal gaat over de twaalfjarige Dagmar, ik-persoon in het boek. Vanwege financiële problemen verhuizen ze met het hele gezin tijdens de zomerperiode naar een bos. Het gezin bestaat uit vader, stiefmoeder en halfbroertje Santi van vijf jaar oud. Dagmar is eigenlijk erg boos over de verhuizing, vooral omdat ze haar vriendinnen (uit de stad) erg mist. Toch probeert ze het beste er van te maken en gaat al snel op onderzoek uit in het grote bos. 

Dagmar belandt in een verboden stuk bos en ontmoet de twaalfjarige Blake, een erg verwende jongen die zoon is van een miljonair. Die heeft een gigantisch huis gebouwd met allerlei technische snufjes. Toch komt Dagmar er al snel achter dat rijkdom niet echt gelukkig maakt. Met een conflict in de familie van Blake en op een dag ontstaat er een grote bosbrand. Zal het allemaal goed aflopen?

Een prachtig boek met mooie thema's die subtiel in het boek voorkomen, maar toch veel om over na te denken. Ook is de ik-persoon Dagmar erg leuk en je duikt helemaal in haar leven! 

Lessuggesties: 

 • Verder praten over wonen en verhuizen: Ben jij weleens verhuisd? En hoe was dat? 
 • Verder praten over woonplaats i.c.m. de natuur. Zou je in de natuur willen wonen en waarom? 
 • In wat voor huis woon je? Omschrijf je huis of laat de kinderen hun eigen (droom) huis tekenen/ ontwerpen.
 • Wat zou jij doen als je een miljoen euro wint? 
 • Verder praten over financiën: Ken je mensen die niet zoveel geld hebben of hebben jullie het thuis misschien niet breed? Hoe zou dat komen? 
 • Inschatten van geld en uitgaven. Wat zou een huis en alles eromheen kosten? Laat de kinderen nadenken over de waarde van geld. 

 

Leen deze titel

 • Het vuurhuisje

  Keir Graff

  Dagmar (ca. 12, ik-persoon) woont met haar vader, stiefmoeder en halfbroertje tijdelijk in een minihuisje in het bos. In een verboden stuk bos ontmoet ze de verwende Blake. In zijn steenrijke familie maakt...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het vuurhuisje

Maaike

Medewerker informatie & Advies en Leesconsulent

Wellicht herken je mij al van de tips van dbieb! Ook daar schrijf ik mee aan boekentips. Binnen dbieb ben ik dan ook op verschillende plekken te vinden. Dit in de frontoffice, bij de unit digitaal en sinds mei 2021 ook flexibel bij het team onderwijs als leesconsulent. Met ouders die beide in het onderwijs zitten, is lezen vroeger er wel met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ik een eigen boekenkast op mijn kamer. Ook gingen we regelmatig naar de bibliotheek die tegenover de basisschool zat.

Ik ben voornamelijk dol op boeken met geschiedenisthema's. Daarnaast houd ik ook erg van fantasieboeken. Met veel enthousiasme probeer ik zowel in de bibliotheek als op de scholen, kinderen enthousiast te maken voor de prachtige wereld van boeken!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek