Homme en het noodgeval

Homme en het noodgeval

Annejan Mieras

13-09-2021 Tip van Margriet

Hommes moeder heeft een nare verrassing: Pien, dat rare meisje uit zijn klas, komt een tijdje logeren. Waarom moet Pien zo nodig bij hen? Ze is onhandig, lust niks en zegt dat ze een prinses is. En natuurlijk wordt ze hartstikke voorgetrokken… Aangespoord door zijn grote vriend, fietsenmaker Kees, gaat Homme stiekem op onderzoek uit. Wie is Pien nou echt?

Een ontroerend B-boek over vriendschap, verwaarlozing en depressiviteit dat nooit zwaar wordt. Als lezer snap je de gevoelens van zowel Homme als Pien en hoop je vanaf het begin dat de twee elkaar zullen vinden. Een prachtig verhaal over (zelf)acceptatie en keuzes maken.

Homme en het noodgeval is een prima voorleesboek in groep 5,6 en 7,8. Zelf lezen vanaf 9 jaar.

Lessuggesties:

  • De gedichten die Pien in het verhaal schrijft beginnen met regels uit gedichten van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska. Haal uit gedichtenbundels de eerste regel van gedichten en laat leerlingen hiermee zelf gedichten maken.
  • Praat met de leerlingen over de verschillen èn overeenkomsten tussen Homme en Pien. Maak hiervoor een schema op het digibord. Waar zijn er meer van: verschillen of overeenkomsten?

Leen deze titel

  • Annejan Mieras Homme en het noodgeval

    Homme (bijna 10, ik-persoon) krijgt zijn klasgenootje Pien te logeren. Haar moeder is ziek. Pien krijgt zijn kamer en Homme moet bij zijn broer slapen. Homme is jaloers op de aandacht die Pien krijgt....

    Gedrukt boek

Margriet

Leesconsulent/ Mediacoach

Ik ben Margriet Betzema, leesconsulent bij dbieb. Mijn favoriete boeken gaan over de toekomst of juist het verleden. Naast heel veel (kinder) boeken lezen ben ik ook graag buiten in de tuin en wandel ik in de natuur.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek