Buitenleven

Buitenleven van Nina Polak

Nina Polak

23-3-2023 - Tip van Jacqueline

Esse en Rivka zijn al jaren een stel, als ze besluiten van Amsterdam naar het noorden te verhuizen, naar het plaatsje Onderweer wat tegen de Waddenzee aan ligt. De verhuizing moet hun leven een oppepper geven. Ze kopen een oud huis met een grote tuin met daarin een enorme plataan, een pruimenboom, een kleine kas en een schuurtje waar Rivka zal gaan schrijven. Ook hond Snibbe verhuist mee. Esse wordt basketbalcoach van vrouwelijke tieners. Ze tuiniert en fotografeert als liefhebberij. Voor Esse werkt de rust helend op haar depressieve kant maar Rivka heeft een ‘writer’s block’ en kan slecht tegen de rust. Ook ergert zij zich aan de wandelaars op het Pieterpad.

Rivka heeft een moeizame verhouding met haar moeder maar bezoekt haar wel regelmatig. Esse’s ouders zijn gescheiden, met haar vader heeft ze nog contact. Zowel de ouders van Rivka als de vader van Esse zoeken hen regelmatig op in het noorden.

Tijdens een tweemaandelijkse streekmarkt ontmoeten zij Eva Alta, lesbisch, boekenschrijfster en een bekende Nederlander. Zij woont in een zorgboerderij met een aantal vrouwen die psychisch labiel zijn. Esse raakt onder de indruk van haar en bezoekt Eva graag, ook omdat Eva paarden heeft en Esse houdt van paardrijden. Rivka ziet het gebeuren en wordt jaloers op Eva. Ze maakt zich zorgen over de invloed die Eva op Esse heeft, zeker als Eva zich gaat bemoeien met de medicatie die Esse gebruikt tegen depressiviteit. Eva zoekt ook toenadering tot Rivka en stelt haar indringende vragen waar Rivka onzeker van wordt.

Ondertussen dringt de buitenwereld steeds verder hun leven in. Tijdens een feest bij de zorgboerderij verven jongeren uit de omgeving het woord ‘potte’ op hun auto. Rivka ontmoet Sibolt in het dorp en hij blijkt de oudere broer van één van deze jongens te zijn. Zij houden contact. Ook maakt zij kennis met Doris, één van de vrouwen die bij Eva woont. Wanneer Eva tijdelijk naar Bali vertrekt beleven Rivka en Esse een harmonische winter met lezen, schrijven en rummikub spelen. Als Eva terugkomt is dat voorbij en ontstaan er nieuwe spanningen. Tevens vertelt Eva dat Doris is vertrokken. Rivka realiseert zich dat ook zij zich beter thuis voelt in een stad. Esse vindt juist rust in Onderweer. Na een traumatische gebeurtenis krijgen Rivka en Esse een enorme ruzie en drijven zij verder uit elkaar.

Voor mij is dit het eerste boek wat ik lees van Nina Polak. Zij is een jonge schrijfster die ik beter wil leren kennen en ook het thema spreekt mij aan. Ik heb het met veel plezier gelezen. Polak schrijft gevoelig, beeldend en soms geestig. Later wordt het droeviger. De scherpe dialogen houden je alert. Ze beschrijft heel goed de onderhuidse spanningen die steeds voelbaarder worden.

Dit boek was het BruutTAAL Regenboogboek van 2022.
Tevens ontving zij als eerste de ‘Jonge Veer’ op voordracht van Nelleke Noordervliet. Dit is een nieuwe prijs naar voorbeeld van de Gouden Ganzenveer.

  • Beluister hier een gesprek met de schrijfster van Nooit meer slapen (VPRO)

Leen deze titel

  • Nina Polak Buitenleven

    Een jong lesbisch stel verlaat de stad en betrekt op het platteland een oud huis. De vrouwen hopen te aarden, maar het buitenleven heeft op hun binnenwerelden een verschillende uitwerking.

    Gedrukt boek

  • Literom Bekijk details

    Lees recensies over dit boek op Literom.

Jacqueline

Mijn naan is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb