De gezichten

De gezichten - Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen

2-6-2022 - Tip van Maaike

De Deense auteur Tove Ditlevsen wordt ook steeds bekender in Nederland. Haar Kopenhagen-trilogie werd in 2020 in Nederland uitgegeven. Nu is 'De Gezichten,' een roman uit 1968, ook uitgegeven in het Nederlands. Ik was al erg onder de indruk van deze trilogie en daarom ook benieuwd naar dit boek.

De gezichten gaat over kinderboekenschrijfster, moeder en echtgenote Lise Mundus. Zij gaat gebukt onder twee angsten. De angst dat haar man haar bedriegt en de angst dat ze nooit hooggewaardeerde romans zal schrijven voor volwassenen. Ze heeft al twee jaar niets meer geschreven. Met het winnen van een prijs, is ze bang om door de mand te vallen.

Door al deze angsten vlucht ze in drugs, raakt in een psychose en belandt in een kliniek. Nu lopen verbeelding, droom en realiteit door elkaar. Ze hallucineert veel en ziet verschillende gezichten. Ook hoort ze stemmen die niemand anders waarneemt.

Auteur Ditlevsen beschrijft ontzettend helder de grens tussen de werkelijkheid en waanvoorstellingen. Ook de verzorgers in de kliniek kunnen de waarheid niet altijd ontkennen. Ik vind het indrukwekkend te lezen hoe de hoofdpersoon zich voelt en hoe ze doet. Het is voor mij namelijk moeilijk voor te stellen dat je je zo kunt voelen.

De gezichten is het eerste deel van dit verhaal over Lize Mundus. Het tweede deel is tevens de laatste roman van Ditlevsen. Hopelijk duurt het niet lang voordat dit boek ook in Nederland gaat verschijnen!

Leen deze titel

  • Tove Ditlevsen De gezichten

    Een kinderboekenschrijfster gaat gebukt onder twee existentiële angsten: dat haar man haar bedriegt en dat ze nooit een hooggewaardeerde roman voor volwassenen zal kunnen schrijven; ze vlucht in drugs, raakt in een psychose en belandt in een kliniek.

    Gedrukt boek

  • Literom naar literom

    Lees meer recensies van dit boek via Literom

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb