De tunnel

Anna Woltz

28-7-2022 - Tip van Maaike

Al verschillende keren kwam ik dit boek tegen in de reserveringskast. Ook de beetje mysterieuze voorkant trok mijn aandacht. Eenmaal de achterkant gelezen, werd ik toch wel erg nieuwsgierig. Met als thema de Tweede Wereldoorlog wist ik wel zeker dat ik dit boek moest lezen!

Het verhaal speelt zich af in 1940, in Londen. De 14-jarige Ella (hoofdpersoon) schuilt iedere nacht met haar familie in de tunnels van de ondergrondse. Tuinduizenden mensen schuilen daar iedere nacht voor de bombardementen. Ella is net ruim een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar.

In de tunnels ontmoet ze drie jongeren: Quinn (15 jaar), Jay (17 jaar) en Quinns oudere broer Sebastian. Ze zijn allemaal totaal verschillend, maar vinden veel steun bij elkaar en leren elkaar steeds beter kennen.

Quinn (adellijk meisje) is van huis weggelopen. Ze heeft een tas vol juwelen meegenomen en wil de wereld veranderen. In Londen is ze opzoek naar haar broer Sebastian. De stoere jongen Jay is alles kwijtgeraakt en het kan hem eigenlijk allemaal niet zoveel schelen. Ella wordt al snel verliefd op hem. Het einde van het boek is uiteindelijk erg mooi, maar ook ontroerend!

Wat vond ik dit een spannend en indrukwekkend boek! Je duikt steeds meer in het verhaal van de jongeren en leert ze steeds beter kennen. Het is erg spannend, omdat steeds de dreiging van de bommen gaande is, maar ook door de persoonlijke verhalen en belevenissen van de jongeren word je helemaal in het verhaal meegenomen.

De Tunnel is een indrukwekkend verhaal geschreven voor jongeren (C-boek), maar ook voor volwassenen erg mooi om te lezen. Auteur Anna Woltz ontving voor dit boek een Zilveren Griffel (2022) en schreef al meer spannende boeken zoals 'Honderd uur nacht' en 'Alaska.'

Leen deze titel

 • Anna Woltz De tunnel

  Londen, 1940. Ella (14, ik-persoon) schuilt, als de bommen vallen, in de tunnels van de Ondergrondse. Daar leert ze drie jongeren steeds beter kennen. Het zijn Quinn (15), Jay (17) en Quinns grote broer Sebastian, die voor zijn familie niet meer bestaat. En Ella zelf, die is net een jaar ziek geweest. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Anna Woltz De tunnel

  September 1940: de Blitz begint. Maandenlang wordt Londen gebombardeerd. Elke nacht schuilen tienduizenden mensen in de Ondergrondse: ze slapen op de perrons, op stilstaande roltrappen, naast het spoor. Daar, diep onder de grond, leren vier jongeren elkaar kennen. Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld...

  E-book

 • Anna Woltz De tunnel

  Londen, september 1940. Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten. Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay beneemt me de adem. Hij is alles kwijt, dus regels kunnen...

  Luisterboek (digitaal)

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Graag lees ik boeken met geschiedenisthema's zoals de Tweede Wereldoorlog, de Sovjet Unie en de DDR.
Ik vind het ontzettend interessant wat er zich allemaal heeft afgespeeld in al die jaren voor ons. Ook lees ik nog graag fantasieboeken, vaak young adult boeken die meestal gaan over tijdreizen en magische wezens.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb