Zes koffers

Zes koffers - Maxim Biller

Maxim Biller

29-7-2021 - Tip van Maaike

De ‘nieuw-kast’ in dbieb is een kast waar ook de bibliotheekmedewerker regelmatig in sneupt. Zo vond ik ook dit boek. Eerst dacht ik een leuk zomers, niet al te dik boek. Er stond geen beschrijving op de achterkant, maar wel een kort stukje in de bekende flap in de binnenkant. Mijn aannames bleken totaal niet te kloppen. Toch werd ik wel gelijk nieuwsgierig door het literaire-misdaad verhaal, waarin familiegeschiedenis centraal staat.

Maxim Biller is een Duits-joodse schrijver en beschrijft vanuit verschillende perspectieven de geschiedenis van verraad in een familie. Dit speelde zich af in de jaren zestig. Een Russisch-joodse grootvader is verraden voor illegaal handelen en de vraag is wie hem heeft verraden. Hij werd door de KGB (Comité voor Staatsveiligheid) met buitenlandse valuta opgepakt en kort daarna opgehangen. Deze grootvader is de nu in Berlijn levende verteller.

In het boek zijn er vervolgens verschillende vertellingen over rapporten van de Tsjechoslowaakse geheime dienst, intriges over liefdesrelaties en de Praagse filmwereld van de zestiger jaren. Daarnaast gaat het boek ook over het leven van toen, maar ook over onze moderne wereld, waarin bijna niemand meer leeft op de plek waar hij werd geboren en opgroeide.

Doordat het vanuit zes verschillende perspectieven wordt verteld, blijft het verhaal spannend en boeiend om te lezen. De auteur schrijft erg gedetailleerd met lange zinnen, maar je wordt hierdoor erg in het verhaal gezogen. Ik vond het een verrassend boeiend boek en het verhaal is mij erg bijgebleven. Het was dus niet een zomers vlot boek, maar een prachtig geschiedenisverhaal dat je ook zeker in de vakantie kunt lezen!

Leen deze titel

 • Zes Koffers

  Maxim Biller

  Een familiegeschiedenis waarin de vraag centraal staat wie van de familieleden verantwoordelijk is voor het verraad van de illegaal handelende Russisch-joodse grootvader, dat hem zijn leven kostte.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zes Koffers

 • Recensie in de Literom naar literom

  Log in met je dbieb account

  Lees hier een recensie en klik door naar informatie over de auteur.

  Bekijk details van Recensie in de Literom

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal. Als je mij zoekt met een boek, zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Graag lees ik boeken met geschiedenisthema's zoals de Tweede Wereldoorlog, Sovjet Unie en de DDR . Ik vind het ontzettend interessant wat er zich allemaal heeft af gespeelt in al die jaren voor ons. Ook lees ik nog graag fantasieboeken, vaak yong adult boeken die meestal gaan over tijdreizen en magische wezens.

Tips van Maaike

Alle tips van Maaike

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb