Het lied van ooievaar en dromedaris

Anjet Daanje

8-12-2022 - Tip van Richtje

Wat vond ik het ontzettend jammer dat ik dit boek uit had, had er moeite mee om aan een ander boek te beginnen. Zó heb ik genoten van deze dikke pil van 650 pagina's met verhalen die een voor een lazen als een trein.

Het boek dat is geïnspireerd op het leven van Emily Brontë en de roman Wuthering Heights is verdeeld in 11 hoofdstukken die beginnen in 1947 en eindigen in 2007. Plaatsen van handeling zijn verschillende locaties, te beginnen in Yorkshire en eindigend in Groningen. De hoofdstukken vertellen verhalen op zich, maar hebben toch op een of andere manier een raakvlak met het leven van de gezusters Drayden, en dan vooral met Eliza May Drayden, die als ze overlijdt een bijzondere roman nalaat en een aantekenboekje met vreemde teksten, tekeningen en tabellen. Het aantekenboekje dat de hoofdpersonen in de verhalen ongeluk brengt, zoals voor een biografe die in haar obsessie de inhoud van het boekje te ontcijferen gek wordt, en een Groninger die een mooi huis wil bouwen van het geld dat hij zal krijgen met de verkoop van het boekje, maar het boekje kwijtraakt en in financiële problemen raakt.  

Uit verschillende bronnen krijgt de lezer informatie over leven en dood van hoofdpersoon Eliza Drayden, door ervaringen van mensen die haar kenden, door verslagen van biografen, brieven, krantenartikelen, enz. Feiten daarin spreken elkaar regelmatig tegen en biografen zijn het niet met elkaar eens. Het blijft zelfs een mysterie of Eliza wel doodging in het begin van de roman. Leefde ze verder in de VS? Zo blijft meer een raadsel. Voor een duistere sfeer zorgen ook verschijningen die zich aan personen openbaren, briefwisselingen tussen imaginaire personen, spirituele seances, enzovoort. Nog veel meer 'thema's, zoals religie, bijgeloof, complottheorieën, misverstanden in relaties, onuitgesproken gevoelens, damesliefde en ga zo maar door, naar voren. Er valt nog veel meer te vertellen, maar lees het zelf maar! 

Leen deze titel

  • Anjet Daanje Het lied van ooievaar en dromedaris

    Elf personen vertellen het verhaal van een Britse schrijfster van een uitzonderlijke roman, die in de loop van de honderdzeventig jaar na haar dood de erkenning vergaart die zij tijdens haar korte leven...

    Gedrukt boek

  • Literom naar Literom

    Lees recensies over boeken op Literom, je kunt inloggen met je biebpas

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb