De belofte

Damon Galgut

19-1-2023 - Tip van Richtje

Op woensdag 8 maart a.s. wordt dit boek besproken in de collegeserie van dbieb Spraakmakende boeken

Voor dit boek heeft de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut in 2021 de bookerprize gekregen. Het boek vertelt het verhaal van de Zuid-Afrikaanse familie Swart. Plaats van handeling is een landgoed in de omgeving van Pretoria. Het speelt zich af in verschillende tijdsgewrichten, vanaf de periode dat de apartheid nog volop aanwezig was en Mandela nog gevangen zat op Robbeneiland tot de jaren na de apartheid.   Als Amor, de jongste dochter van het gezin Swart, dertien jaar is overlijdt haar moeder. Kort voor haar overlijden hoort Amor dat haar moeder haar vader laat beloven dat de zwarte hulp van het gezin het familiehuis zal krijgen. Vader lost zijn belofte niet in, wat Amor bezig blijft houden. Als negen jaar later – de apartheid is afgeschaft en de maatschappij is drastisch veranderd – de vader van het gezin overlijdt en alle drie de kinderen bijeen komen is de belofte nog steeds niet uitgevoerd.  

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika. De dood van de moeder valt samen met de rellen in de townships in 1984, de vader gaat dood als Mandela een toespraak houdt, zus Astrid sterft rond de inauguratie van president Mbeki en broer Anton bij het aftreden van president Zuma. Niet alleen de familieleden gaan een voor een dood, ondertussen heeft broer Anton het voor elkaar gekregen dat de familie haar bezittingen verliest.  

De schrijver van het boek is alwetend en schetst ook de gedachtegang van de personen. En zonder overgang springt hij over van persoon naar persoon. Soms wordt ook de lezer aangesproken. Deze stijl van schrijven moest voor mij wel wennen. Maar het houdt je in ieder geval bij de les. Al met al vond ik het een fijn boek om te lezen.  

Leen deze titel

  • Damon Galgut De belofte

    Het nakomen van de belofte van de vader van Amor aan zijn vrouw om de huishulp het huis te schenken wordt steeds opgeschoven, maar Amor maakt er een erezaak van om de wil van haar moeder te volbrengen.

    Gedrukt boek

  • Literom naar Literom

    Lees recensies over boeken op Literom, je kunt inloggen met je biebpas

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb