De drogist

De morgenster Knausgard

Ad van Liempt

28-4-2022 - Tip van Richtje

Tot en met 7 mei a.s. presenteert theatergezelschap Pier 21 de voorstelling Skaad die is gebaseerd op het leven van de verzetsman Gerard Reeskamp. De uit Het Gooi afkomstige Reeskamp is één van de leiders van de beroemde overval op de gevangenis in de Blokhuispoort. De voorstelling vindt plaats in de Kapel van de Blokhuispoort (in dbieb). Over het boek werd ik getipt door een goede vriendin. En nieuwsgierig geworden en als voorbereiding op mijn bezoek aan de voorstelling van Pier 21 dus maar gauw gelezen. Daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Het boek is een boeiend verslag van het leven van Reeskamp en zijn heldhaftige verzetsdaden. Meteen na het uitbreken van WOII speelt hij een rol in het verzet in Het Gooi waar hij drogist is. Hij wordt opgepakt door de Duitsers, weet te ontsnappen en gaat in Fryslân in het verzet. Slim als hij is en avontuurlijk van geest past de rol van verzetsstrijder hem als gegoten. Hij verricht menige heldendaad, waaronder veel overvallen op distributiekantoren om aan voedselbonnen te komen. De buit wordt dan verdeeld onder mensen die onderduikers in huis hebben.

Kort na de bevrijding wordt Reeskamp alom geprezen voor zijn heldendaden. Maar in 1947 wordt hij aangehouden en berecht voor een in 1944 gepleegde overval op een veehandelaar, waarbij de veehandelaar om het leven kwam. Over de motieven van zijn acties ontstaat twijfel: was er sprake van eigengewin? En wat naar mijn mening ook meespeelt: worden daden gepleegd in een oorlogssituatie anders beoordeeld dan in tijden van vrede? Hoe dan ook, Reeskamp wordt voor zijn aandeel in deze overval veroordeeld tot een vrij lange gevangenisstraf. Het wrange hiervan is dat de opsporing te danken is aan een rechercheur die tijdens de oorlog debet was aan het verraad van een Joods gezin dat in een kamp de dood zou vinden.

De drogist is heel informatief en zo boeiend geschreven dat het bijna als een avonturenroman leest. Een aanrader. Mocht je van plan zijn naar de voorstelling te gaan, dan geeft dit boek mooi een hoop achtergrondinformatie!

Leen deze titel

  • Ad van Liempt De drogist

    Biografie van Gerard Reeskamp (1899-1970), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet in Friesland, maar na de oorlog werd veroordeeld voor een mislukte verzetsactie waarbij een dode viel.

    Gedrukt boek

  • Ad van Liempt De drogist

    Biografie van Gerard Reeskamp (1899-1970), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet in Friesland, maar na de oorlog werd veroordeeld voor een mislukte verzetsactie waarbij een dode viel.

    E-book

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb