De morgenster

De morgenster Knausgard

Karl Ove Knausgård

31-3-2022 - Tip van Richtje

Deze dikke pil is verdeeld in aparte hoofdstukken waarin negen verschillende mensen vertellen wat ze meemaken tijdens twee erg warme dagen in augustus.

Zo is er Arne, een professor in de literatuur, die het moeilijk heeft met zijn gezin vanwege zijn psychotische vrouw. Arne zoekt een uitweg in de drank en belandt in beschonken toestand tegen een boom. Dan is er een vrouwelijke dominee die het na een congres te hebben bijgewoond maar niet voor elkaar kan krijgen terug te keren naar man en kinderen. Een ander personage, de journalist Jostein, zoekt zijn heil ook in de drank. Hij raakt in een coma. Enzovoort.... Alle personages zijn ontregeld, hebben last van hallucinaties of maken onverklaarbare dingen mee. Zoals de verpleegkundige Solveig die er getuige van is dat een patiënt die na een operatie hersendood is verklaard later toch nog blijkt te leven. Wat de verschillende mensen ook gemeen hebben is dat de Morgenster aan hen verschijnt. Dat zou een teken van naderend onheil zijn, er heerst een sfeer dat er iets vreselijks staat te gebeuren.

Als je van dikke boeken houdt kan ik deze titel aanbevelen. Omdat het verdeeld is in aparte hoofdstukken met het verhaal over één persoon kun je het na een hoofdstuk gemakkelijk wegleggen en misschien tussendoor een ander boek lezen. Dit boek heeft de kracht dat het je meetrekt in een onheilspellende sfeer en, afgezien van soms lange uitweidingen over filosofie (Nietzsche) en religie, zit er ook de nodige vaart in.

Leen deze titel

  • Karl Ove Knausgård De morgenster

    Als op een avond een ongewoon grote ster aan de hemel verschijnt, duurt het niet lang tot er zich nog meer ongebruikelijke verschijnselen voor doen.

    Gedrukt boek

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb