De omwenteling

Suzanna Jansen

13-4-2023 - Tip van Richtje

Suzanna Jansen was onlangs in Sneek op bezoek, waar zij vertelde over haar boek De omwenteling of de eeuw van mijn moeder. Dat boek had ik nog niet gelezen, maar na het interessante verhaal van de schrijfster wilde ik dat alsnog graag doen. 

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudste zus en haarzelf vertelt de schrijfster over de grote veranderingen in de maatschappelijke rol en positie van de vrouw in de laatste honderd jaar. Haar moeder, geboren in 1922, die nadat ze de mulo heeft gehaald bij een aantal werkgevers had gewerkt, na haar huwelijk verplicht werd ontslag te nemen. Net als andere vrouwen. Werken voor een getrouwde vrouw was not done, de man moest de kost verdienen. Werkte een vrouw voor haar huwelijk wel of was ze ongehuwd, dan verdiende ze veel minder dan de man. Daarbij werden vrouwen behandeld als ondergeschikt aan de man, tot 1956 was de vrouw zelfs handelingsonbekwaam. Er werd dienstbaarheid van haar verwacht. Hoe sterk is honderd jaar later de positie van de vrouw verbeterd! Maar de schrijfster concludeert dat we er nog niet zijn met de gelijke rechten. 

De verhalen over haar moeder, zuster en haarzelf wisselt de schrijfster af met historische informatie over de positie van de vrouw in die periode. Het verhaal over haar moeder vertelt ze op een meeslepende en heldere manier. Maar ook de historische informatie is bijna net zo boeiend. Erg fijn om te lezen.  

Leen deze titel

  • Suzanna Jansen De omwenteling, of De eeuw van de vrouw

    Verslag van de omwenteling van het leven van vrouwen in Nederland in de twintigste eeuw, mede aan de hand van het levensverhaal van de schrijfster en de ervaringen van haar moeder en zus.

    Gedrukt boek

  • Suzanna Jansen De omwenteling

    Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijsen podcast De eeuw van de vrouw, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw...

    Luisterboek (digitaal)

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb