De overlevenden

Alex Schulman

16-2-2023 - Tip van Richtje

De overlevenden is geschreven door Alex Schulman, een tot voor kort in Nederland onbekende auteur die zich aanvankelijk bezighield met roddeljournalistiek maar zich de laatste jaren heeft bekeerd tot het serieuze werk. Eerder heeft hij autobiografisch materiaal over zijn falende ouders en grootouders geschreven.

Het boek De overlevenden is dan wel fictie, maar heeft veel autobiografische elementen; ook hier gaat het over ouders die falen in de opvoeding. De ouders van de drie jongens in het boek hebben geen aandacht voor de kinderen, ze interesseren zich vooral in drank, de kinderen moeten zichzelf en elkaar opvoeden. De vader van de schrijver zelf overlijdt heel jong en zijn moeder is aan de drank. De drie broers in het boek kijken ieder op een heel verschillende manier tegen hun jeugdjaren aan en verwerken hun toen opgelopen trauma ieder op een andere manier.  

Het boek begint met een politieauto die onderweg is naar het zomerhuisje van het gezin. Het huisje waar de broers jaren later naar teruggaan, op zoek naar hun jeugdherinneringen. De aanzet daartoe is een brief die een van de jongens in de flat van hun moeder vindt, vlak na haar overlijden. In de brief staat dat ze haar as niet wil hebben uitgestrooid naast haar man, maar bij het vakantiehuisje. Waarom de politieauto naar het zomerhuisje moest gaan is pas duidelijk aan het eind van het boek. Dan blijkt welk drama zich twintig jaar eerder bij het huisje heeft afgespeeld.  

Het boek is opgebouwd uit scenes die zich in verschillende tijden afspelen, waardoor de spanning wordt opgevoerd en waardoor je als lezer in het boek wordt getrokken. Ik vond het een mooi boek dat goed in elkaar zit en fijn wegleest. 

De schrijver beantwoordt vragen van lezers in dit filmpje.

 

Leen deze titel

  • Alex Schulman De overlevenden

    Drie jonge mannen keren terug naar het zomerhuis waar ze vroeger met hun ouders de zomervakanties doorbrachten. Ze hebben de urn met de as van hun moeder bij zich om in het meertje bij de 'stuga' uit te...

    Gedrukt boek

  • Literom naar Literom

    Lees recensies over boeken op Literom, je kunt inloggen met je biebpas

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb