Fortuna's kinderen

Fortuna's kinderen Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

9-12-2021 - Tip van Richtje

In het boekenweekgeschenk van 2020 Leon en Juliette, van Annejet van der Zijl, hadden we al kennis gemaakt met het waargebeurde verhaal over een Nederlandse gelukszoeker, Leon Herckenrath, die anno 1818 afreist naar de Amerikaanse staat South Carolina en daar verliefd wordt op het slavenmeisje Juliette. Fortuna's kinderen gaat over de uitgebreidere familiegeschiedenis van Leon en Juliette en hun nazaten en beslaat twee eeuwen. Alleen de familiegeschiedenis is al bijzonder. Bijzonder omdat Leon bij een slavenmeisje blijft en haar ook nog huwt en hij haar en hun kinderen een voor een naar Nederland moet smokkelen omdat ze in de VS groot gevaar lopen. En laat nou een geboren slavin ook nog schatrijk worden. In de familiegeschiedenis verweven krijgt de lezer ook een mooi beeld van de historie van de VS en van de stad Charleston, waar men ten tijde van het verhaal van Leon en Juliette door bleef gaan met slavenhandel, terwijl dat in het Noorden van de VS al was verboden. Ook over het ontstaan van San Francisco, Californië tijdens de goldrush krijg je informatie mee.

Annejet van der Zijl vertelt dit alles op een heel vlotte manier want ze maakt van droge geschiedkundige feiten een heel aantrekkelijk verhaal. Wat mij betreft: er is niemand als die dat zo goed kan Van der Zijl. Als je van geschiedenis houdt is dit boek zeker een aanrader!

Leen deze titel

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb