Het huis aan het meer

Fortuna's kinderen Annejet van der Zijl

Thomas Harding

27-1-2022 - Tip van Richtje

Een aantal bezoekjes aan Berlijn hebben me nog geïnteresseerder gemaakt in de geschiedenis van het Duitsland in de jaren voor en na WOII. De online bibliotheek heeft gelukkig een aantal mooie titels over dat onderwerp, zoals Het Huis aan het Meer. Aan de hand van dit boek, dat de geschiedenis van één huis vertelt, krijg je als lezer in grote lijnen de geschiedenis van de twintigste eeuw tot en met de val van de Muur gepresenteerd.

Schrijver van het boek, Thomas Harding, is de achterkleinzoon van een welgestelde Joodse arts, Alfred Alexander, die het huis (een zomerhuis) in 1927 liet bouwen op een paradijselijke plek op een landgoed aan de Gross Glienicker See aan de rand van Berlijn. Als de schrijver het huis in 2013 bezoekt is het een bouwval geworden, maar hij besluit het huis samen met familieleden en mensen uit het dorp van de ondergang te redden, reden waarom hij de geschiedenis van het huis gaat onderzoeken.

De Joodse familie Alexander moet het huis in 1933 a.g.v. het opkomend antisemitisme verlaten en weet te ontkomen naar Engeland. Het huis wordt dan door de familie verhuurd aan Will Meisel, een uitgever van amusementsmuziek, die vanuit opportunisme lid wordt van de nazi-partij. Als het huis door de nazi's wordt onteigend kan Meisel het huis voor een schijntje kopen.

Na WOII komt het huis in het door Rusland beheerste gebied te liggen, vlakbij de grens, en wordt het door verschillende families bewoond, waaronder ene Wolfgang Kühne die zoals veel DDR-burgers informant van de Stasi (Ministerie van staatsveiligheid) is. Als in 1961 de Berlijnse muur wordt gebouwd komt die middenin het meer en in de tuin van het huis te liggen, waarmee het huis volledig van het Westen is afgesloten. Het huis is getuige van de meest dramatische gebeurtenissen in het Duitsland van de vorige eeuw.

O.a. door contacten te leggen met familieleden van bewoners van het huis en door grondig onderzoek van archieven te doen heeft de schrijver mooie verhalen weten te vinden, waardoor het een interessant boek is geworden dat ook goed wegleest.

Leen deze titel

  • Thomas Harding Het huis aan het meer

    Lang geleden woonde een liefdevol joods gezin in een vakantiehuisje bij Berlijn. Totdat boze mannen vertelden dat ze eruit moesten. Daarna woonden er een nazicomponist, oorlogsvluchtelingen en een Stasi-informant....

    Gedrukt boek

  • Thomas Harding Het huis aan het meer

    Aan de hand van de geschiedenis van de bewoners van een huis nabij Berlijn wordt een beeld gegeven van de Duitse geschiedenis in de twintigste eeuw.

    E-book

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb