Zwarte schuur

Oek de Jong

6-10-2022 - Tip van Richtje

Sinds 'Opwaaiende zomerjurken' had ik van Oek de Jong nooit meer iets gelezen. Dat is dan wel 40 jaar geleden, ik kon me er niet veel meer herinneren dan dat ik, toen nog jong, het 'wel een leuk boek vond'. Prettig opnieuw kennis te maken met de schrijver, want Zwarte schuur, uitgekomen in 2020, is een mooi boek.

In de roman draait het om de oorspronkelijk uit Zeeland afkomstige internationaal beroemde schilder, Maris Coppoolse. Als op het toppunt van zijn roem een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijke Museum in Amsterdam wordt gehouden doet een populair weekblad een onthulling over een gebeurtenis uit Maris' jeugd. Uit de doeken wordt gedaan dat het werk van Maris terug te voeren is naar een misdaad die hij op 14-jarige leeftijd beging. Een misdaad waarvan het nog maar de vraag is of Maris hieraan echt schuldig is. Feit is dat een jong meisje een dramatische val van de hooizolder in de zwarte schuur maakt. Niemand in de omgeving van Maris is van de gebeurtenis op de hoogte. Hoewel weggestopt achtervolgen gevoelens van schuld hem zijn verdere leven, zijn die van invloed op de kunst die hij maakt en tasten ook de relaties aan die hij onderhoudt met o.a. zijn vrouw en stiefkinderen.

Het was fijn dit boek te lezen, het is prettig leesbaar boek, in heldere taal, zonder poespas. Je wilt graag doorlezen omdat pas in stapjes duidelijk wordt wat er nou echt was gebeurd. Lezen maar dus!

Leen deze titel

 • Oek de Jong Zwarte schuur

  Een dramatische gebeurtenis in zijn jeugd blijft een kunstenaar zijn hele leven achtervolgen.

  Gedrukt boek

 • Oek de Jong Zwarte schuur

  Het leven van de uit Zeeland afkomstige kunstschilder Maris Coppoolse wordt bepaald door een misdaad begaan in zijn jeugd.

  E-book

 • Oek de Jong Zwarte schuur

  Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde....

  Luisterboek (digitaal)

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb