De belofte

Damon Galgut

17-11-2022 - Tip van Anieke

Op 8 maart wordt tijdens de lezingenserie Spraakmakende Boeken in dbieb Leeuwarden 'De belofte' van Damon Galgut besproken. Een familiegeschiedenis verteld aan de hand van overlijdens en begrafenissen, tegen het decor van een veranderend Zuid-Afrika. 

Jongste dochter in de familie Swart, Amor, is erbij wanneer haar vader aan haar moeder belooft 'het scheve huisje' na haar overlijden aan Salomé, de zwarte huishoudhulp, moet geven. Op het moment dat haar moeder overlijdt geeft vader echter geen blijk van kennis van deze belofte en wordt die niet ingelost. Het boek volgt daarna in vier delen, elk in het teken van een overlijden. Ziekte, ongeluk, moord en zelfmoord. Galgut zegt hierover: "Als mensen niet op natuurlijke wijze op hoge leeftijd sterven, zijn dat de opties. Begrafenissen fascineren me. We gaan allemaal dood, toch hebben we het er nauwelijks over."

Naast de vier gebeurtenissen, die elk hun licht werpen op een ander thema, wordt er ook gewisseld in perspectief en maak je kennis met een aantal (lang niet altijd sympathieke) personages. Die zijn goed uitgewerkt en bovendien weet Galgut ze met humor te benaderen. Dat maakt dit boek toch wat lichthartiger dan de thematiek misschien doet vermoeden. 

Galgut won met 'De belofte' de Booker Prize for Fiction 2021. 

kom naar de lezing over 'de belofte' op 8 maart 2023

Leen deze titel

  • Damon Galgut De belofte

    Het nakomen van de belofte van de vader van Amor aan zijn vrouw om de huishulp het huis te schenken wordt steeds opgeschoven, maar Amor maakt er een erezaak van om de wil van haar moeder te volbrengen.

    Gedrukt boek

  • Damon Galgut De belofte

    Winnaar van de Booker Prize 2021! Een meesterlijke familiegeschiedenis tegen de achtergrond van het veranderende Zuid-Afrika. Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte...

    Luisterboek (digitaal)

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb