De mitsukoshi troostbaby company

de mitsukoshi troostbaby company auke hulst

Auke Hulst

21-4-2022 - Tip van Anieke

Het was tijd voor wat anders! Normaliter lees ik niet zo vaak sciencefiction of toekomstromans, maar De mitsukoshi troostbaby company wist mijn aandacht te trekken na een literaire avond waarbij Auke Hulst aanwezig was, toch wel een van de grote scifi-schrijvers van Nederland. Overigens is sciencefiction een wat beladen term die al snel met aliens en buitenaardse taferelen in verband wordt gebracht, maar als je hem terugbrengt naar waar hij eigenlijk voor staat: een toekomstbeeld met technologische vooruitgang, smaakt sciencefiction alweer wat anders. Met mijn eigen vooroordelen onterechtgewezen had ik enorm zin om aan dit boek te beginnen: een dikke pil, maar een heel intrigerende. 

In het boek lees je mee met hoofdpersoon Auke van der Hulst (dus niet de schrijver van dit boek!), wiens vriendin zwanger raakt. De zwangerschap wordt eerst doorgezet maar wordt later alsnog afgebroken. Auke van der Hulst verliest hiermee niet alleen het embryo, maar later ook de relatie met zijn vriendin. De nooit-geworden vader heeft het hier ontzettend moeilijk mee en besluit de stap te zetten naar de Mitsukoshi Troostbaby Company in Japan, die op basis van genetisch materiaal in staat is om een robotkind te produceren. Zo wordt hij toch nog ouder, al brengt een robotkind natuurlijk problemen met zich mee die vooraf niet goed te overzien waren. 

Naast die verhaallijn loopt ook nog een andere: het verhaal dat Auke van der Hulst schrijft over eenzelfde thema maar met een andere draai. Hij schrijft in zijn boek Lasso van de tijd over eenzelfde vader die nooit vader is geworden, maar die door middel van tijdreizen die verhaallijn probeert te onderbreken en veranderen. Door telkens terug te reizen naar een punt vóór de abortus, vóór het moment dat de relatie begon te schuren en dus voordat dit trauma kon plaatsvinden, probeert de hoofdpersoon grip te krijgen op schuldgevoelens, spijt en ouderschap.

De mitsukoshi troostbaby company is een spannend maar ook heel gevoelig boek over gebeurtenissen op de rand van taboes. Het is bijzonder te lezen over de kant van de vader als het gaat om abortus, en schrijnend hoe iemand bezeten kan raken van iets wat nooit geweest is. Auke Hulst schrijft prachtige zinnen en mijmert tussendoor over allerlei filosofie en wetenschap. Het boek toont de rauwe kant van rouw, relatiebreuken en schaamte. Een van de weinige boeken die ik afgelopen tijd vijf sterren gaf!

Leen deze titel

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb