Kafka op het strand

Haruki Murakami

11-11-2021 - Tip van Anieke

Kafka op het strand is een van de vele boeken die ik al heb gelezen van Haruki Murakami (mijn favoriete schrijver, dus sowieso een tip. Ik schreef eerder ook al over De moord op Commendatore). Ik had al vrij snel door dat deze tot mijn favoriete boeken zou gaan behoren: het verhaal is precies magisch genoeg, met de juiste dosis spanning en fraaie verwijzingen naar geschiedenis en literatuur. 

In Kafka op het strand lees je twee verhaallijnen: enerzijds die van Kafka Tamura, die vlak voor zijn vijftiende verjaardag wegloopt van huis, op de vlucht voor zijn vader. Anderzijds die van Nakata, een oudere man die naar eigen zeggen niet zo slim is en zijn dagen besteedt aan het zoeken naar vermiste katten. In het toch vrij dikke boek duurt het enige tijd voordat je een vermoeden krijgt van wat de connectie tussen beiden is. Deze spanningsboog is fantastisch opgebouwd. 

Het boek zit vol met wonderlijke voorvallen en personages: er wordt een moord gepleegd, maar wie het is en door wie dat is gedaan is een groot raadsel. Er vallen vissen uit de lucht en op een ander moment bloedzuigers. In een oude bibliotheek werkt een heel bijzondere directrice. Dromen en werkelijkheid lopen door elkaar heen. 

Een aanrader voor liefhebbers van geheimzinnigheid, magisch realisme en menselijke emoties. Kafka op het strand is een vindingrijk verhaal dat je diep je leesstoel in drukt!

Leen deze titel

  • Haruki Murakami Kafka op het strand

    Het leven van een 15-jarige jongen die van huis is weggelopen, loopt parallel aan dat van een oude man die op zoek is naar de openingssteen die een andere wereld zal ontsluiten.

    Gedrukt boek

  • Haruki Murakami Kafka op het strand

    Het leven van een 15-jarige jongen die van huis is weggelopen, loopt parallel aan dat van een oude man die op zoek is naar de openingssteen die een andere wereld zal ontsluiten.

    E-book

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb