Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

De verborgen geschiedenis

Donna Tartt

17-2-2022 - Tip van Anieke

Dit jaar begon voor mij met een hoogtepunt: ik las De verborgen geschiedenis van Donna Tartt en heb daar bijzonder van genoten. Het is een boek dat je eigenlijk al tot de moderne klassiekers kunt rekenen en niet zonder reden. De karakters die je maar moeilijk sympathiek kunt vinden, de plot waarvan stukje bij beetje duidelijk wordt hoe het in elkaar steekt, de vertelstijl die je vasthoudt en niet loslaat: het zorgt ervoor dat De verborgen geschiedenis beslist niet verborgen dient te blijven.

In het verhaal volg je een groep studenten. Ze zijn allen exentriek, eigenaardig en zeer intelligent. Zij studeren Grieks bij docent Julian, die zij adoreren en met wie ze totaal duiken in de oude Griekse beschaving. Teksten, gebruiken, mythen, het komt allemaal voorbij. Richart Papen is de student die deze groep eerst observeert en er later tot zijn eigen verbazing ook bij aan mag sluiten. Docent Julian kiest namelijk zijn eigen studenten uit en vormt daarmee een exclusief gezelschap op de Universiteit. Naast een vriendengroep zijn ze op meer manieren innig met elkaar verbonden, en alles komt op spanning te staan wanneer zich een groot drama voltrekt. 

Het drama dat zich afspeelt wordt aan het begin van het boek al duidelijk, maar het hoe, waarom en de finesses van de dynamiek in de groep worden stukje bij beetje duidelijker. Soms heel plots, in een klein zinnetje tussendoor wordt ineens meer duidelijk en leer je de groep vrienden steeds wat beter begrijpen - ondanks dat de situatie behoorlijk onbegrijpelijk is. 

Dit boek is een dikke pil, maar het voordeel is dat je lekker lang in deze intrigerende verhaallijn zit. Het heeft me niet losgelaten en ik moet er nog vaak aan denken. Ik hoop dat meer mensen het gaan lezen!

Leen deze titel

  • Donna Tartt De verborgen geschiedenis

    Vier jongens en een meisje vormen een exclusief groepje studenten klassiek Grieks aan een Amerikaans college waar hun experimenten met oude Griekse riten leiden tot twee moorden.

    Gedrukt boek

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb