Het verhaal van de kat die boeken wilde redden

De dagen samen - Marco van Houwelingen

Sōsuke Natsukawa

12-8-2021 - Tip van Anieke

Wanneer ik een boek zie van een japanse schrijver met een kat in de hoofdrol, dan kun je er donder op zeggen dat ik het maar al te graag wil lezen. De kat is een regelmatig terugkerend karakter in Japanse kunst, het hoe en waarom daarvan wil ik nog eens uitzoeken, maar in de tussentijd geniet ik vooral heel veel van de vele kattenboeken uit Japan. Ik schreef eerder ook al eens over Reisverslag van een kat en Kat vermist (die laatste weliswaar niet van een Japanse maar Amerikaanse schrijfster, maar daarom niet minder leuk).

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden was mij dus op het lijf geschreven. Dit boek van Sōsuke Natsukawa gaat over de jongen Rintaro Natsuki, die na het overlijden van zijn grootvader alleen overblijft met diens tweedehandsboekhandel. Doordat hij is opgevoed door zijn grootvader en een groot deel van zijn tijd heeft gespendeerd in de boekhandel, is boekenliefde hem met de paplepel ingegoten. Met de leegte die het verlies van zijn opa veroorzaakt komt ook de twijfel over wat te doen met de boekhandel. Net wanneer Rintaro wil besluiten de winkel te sluiten, komt er echter een kat in de winkel. Een pratende kat, welteverstaan, die hem meeneemt op allerlei avonturen via een magische deur in de winkel.

Op deze avonturen komen allerlei kwalen van de boekenwereld naar boven: snellezerij, massaproductie van bestsellers en ontlezing. Deze problemen worden heel beeldend aan de orde gebracht en brengen in hun oplossing (door Rintaro) een les mee voor de lezers van het boek. Deze lessen zijn vrij voor de hand liggend, en de vraag is of ze echt eyeopeners zijn voor echte lezers, maar toch is dit boek erg aandoenlijk en stemt het vrolijk.

Het verhaal van de kat die boeken wilde redden is een kleineprins-achtige vertelling met boekgerichte levenslessen (lezerslessen, zou je kunnen zeggen) dat makkelijk wegleest en tot de verbeelding spreekt. Een fijn, eenvoudig boek voor tussendoor met mooie boodschap. Zeer geschikt om je boeken- en kattenliefde mee te cultiveren!

Leen deze titel

  • Het verhaal van de kat die boeken wilde redden

    Sosuke Natsukawa

    Een Japanse jongen wordt na de dood van zijn grootvader die een boekwinkel had, door een sprekende kat meegevoerd op expedities om boeken te redden van de liefdeloze manier waarop mensen ermee omgaan.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Het verhaal van de kat die boeken wilde redden

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb