Iemands lief

Bart Moeyaert

3-3-2022 - Tip van Anieke

Ik heb niet vaak dat een boek me zo raakt dat ik na het uitlezen ervan op de grond wil gaan liggen met het boek in mijn armen, maar Iemands lief is er een die mij daartoe in staat wist te brengen. Het is een dun boek, een aaneengeschreven stuk poëzie, gebaseerd op l'histoire du soldat van Charles-Ferdinand Ramuz en Igor Stravinsky. Het is het verhaal van Benjamin Popov, iemands lief en iemands zoon, die tijdens de oorlog de dienstplicht uitvoert. Het verhaal betreft de reis naar huis in zijn twee weken verlof die hij krijgt. Bart Moeyaert weet de hartverscheurende reis van Benjamin Popov in eenvoudige bewoordingen heel precies onder woorden te brengen. In feite komt hij nooit thuis aan en verliest hij zijn viool, zijn hart en zijn ziel op zijn reis. 

Meer over het verhaal kan ik niet vertellen zonder te veel te verklappen. Het is een tekst die je in één keer kunt lezen en tot je door laat dringen. Zeker in het licht van het huidige nieuws uit Oekraïne is het hartverscheurend om te lezen hoe een soldaat gebroken kan worden door de oorlog. Maar het is ook een metafoor voor het levenspad dat iemand kan doorlopen, en hoe ontzettend fout het kan gaan.

Ik las de uitgave van 2021, nog niet verkrijgbaar bij dbieb, maar de versie uit 2013 kent dezelfde tekst en is als e-book meteen te leen. Er is ook een mooie voordracht met muziek van gemaakt, die is te zien op YouTube.

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb