Middernachtbibliotheek

Matt Haig

7-10-2021 - Tip van Anieke

Middernachtbibliotheek is een recente roman van schrijver Matt Haig, bekend om zijn speculatieve fictie en non-fictie op het gebied van mentale gezondheid. Dit boek past eigenlijk precies in dit straatje: de middernachtbibliotheek uit dit verhaal bevindt zich in een wereld grenzend aan de onze (tussen leven en dood) en onderzoekt de vraag: wat als je andere keuzes had gemaakt?

Nora loopt rond met een groot gevoel van spijt over hoe haar leven tot dan toe is verlopen, is depressief en vraagt zich af hoe haar leven was geweest als het anders was geweest: wat nou als ze had doorgezet, wat als ze bij die persoon was gebleven, wat als ze ergens anders heen was gegaan? Op een plek tussen leven en dood vindt zij de Middernachtbibliotheek, waar mevrouw Elm bibliothecaresse is en haar in de eindeloze kasten vol boeken kan helpen te laten zien hoe Nora's leven was geweest als het anders was geweest. Door het openen van de boeken krijgt Nora de kans om in het echt te ervaren hoe haar leven had kunnen zijn.

Middernachtbibliotheek is een fijn, eenvoudig verhaal dat (zeker op het juiste moment) de lezer kan helpen om zichzelf beter te leren begrijpen. De vraag 'Wat als...' is er een die velen bekend voor zal komen. Niet alleen geschikt voor volwassenen maar ook voor jongeren. Let hierbij er wel op dat het onderwerp toch wel zwaar kan vallen. 

Leen deze titel

  • Matt Haig Middernachtbibliotheek

    Na een zelfmoordpoging komt een jonge vrouw terecht in een andere dimensie: een soort bibliotheek waarin de boeken haar de kans geven parallelle levens uit te proberen, gebaseerd op andere keuzes dan die...

    Gedrukt boek

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb