Zwijgmannen

Jaap Robben

21-7-2022 - Tip van Anieke

Zwijgmannen van Jaap Robben is typisch zo'n boek dat ik even nodig heb als ik even niet weet wat te lezen: niet te dik, maar wel degelijk interessant en met humor. Het was een makkelijke keus: Jaap Robben is een van mijn favoriete auteurs en de illustraties op de cover zien er prachtig uit. 

In dit boek lees je over Jaap die voor wat klussen rond het huis besluit een stel Polen in te huren. Deze in West-Europa veelgeziene arbeidskrachten worden in dit boek ontroerende individuen met elk hun eigen verhaal. Dat verhaal wordt met handen, voeten en gebrekkig Duits overgebracht door deze niet erg spraakzame mannen. Niet door boeken open te doen, maar terloops, tussen de werkzaamheden door of op een willekeurige zondag waarop er wordt doorgewerkt. 

Een van de redenen dat ik zo graag Jaap Robben lees is de manier waarop hij fijnzinnig weet te treffen wat er zich onder de oppervlakte afspeelt. Dat deed hij eerder ook al in Birk en Zomervacht, met in beide gevallen kinderen in de hoofdrol. Als voormalig kindertheatermaker zie je dat hij gevoel heeft voor de grote dingen des levens die misschien niet door elke persoon worden begrepen. Dat hij Zwijgmannen uit eigen perspectief heeft geschreven is een aangename verrassing en toont diezelfde fijnzinnigheid: ondanks de taalbarrière kunnen mensen zich aan elkaar binden, omdat sommige dingen universeel en niet te vertalen zijn.

Zwijgmannen is een fijn, dun boek over een tamelijk onbelichte groep mensen die fraai en met gevoel worden neergezet. Een aanrader voor wie houdt van klein en subtiel, niet groots en uitbundig. 

Leen deze titel

  • Jaap Robben Zwijgmannen

    Het huis van de hoofdpersoon wordt opgeknapt door hardwerkende, zwijzame Poolse arbeiders.

    Gedrukt boek

  • Jaap Robben Zwijgmannen

    Over elkaar leren kennen wanneer je geen taal deelt. Via via kreeg ik het Poolse telefoonnummer van Iwan. Ons eerste gesprek was nogal bondig. 'Ja?' zei de stem die opnam. 'Sie sprechen mit Jaap Robben.'...

    Luisterboek (digitaal)

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb