Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

De blanke Masai

Lieve Edward Ann Napolitano

Corinne Hoffman

29-10-2020 - Tip van Corien

In dit boek wordt de ontwikkeling van het boerenleven in de twintigste eeuw beschreven. Dit wordt gedaan aan de hand van een levensverhaal van een Friese veeboer. Deze boer heeft altijd een dagboek bijgehouden. Het dagelijkse leven wordt hierdoor goed zichtbaar.

De voorkant sprak mij direct aan. Dat komt doordat mijn pake en beppe ook een boerderij hadden. Mijn pake vertelde vaak over het werken op het land. Ook bij hem ging het eerst met paarden. Tijdens het lezen dacht ik ook vaak aan de verhalen van mijn beppe.

De Friese boer laat heel goed zien hoe het is om kind, boer, echtgenoot en vader te zijn. Hoe je met weinig middelen een boerenbedrijf en een gezin draaiende kunt houden. Ook is er nog tijd voor ontspanning. Zo heeft de boer in 1942 meegedaan aan de Elfstedentocht. Kranten onder zijn kleding en schaatsen maar. Eerst naar Leeuwarden schaatsen, dan de tocht en dan weer naar huis schaatsten en daarna gelijk met de hand de koeien melken. Koeien melken was een intensieve bezigheid. In het begin hadden de mensen vaak spierpijn en zere handen. In 1954 werd er nog een keer meegedaan aan de Elfstedentocht.

Doordat het boerenbedrijf heel intensief was, gingen ze hooguit een dagje weg. Voor de kinderen was vakantie niet echt nodig. Die vermaakten zich wel op de boerderij, spelen met alle broers, zussen, buurkinderen (ook uit de arbeidershuisjes) of de vele neven en nichten. In de winter was iedereen vaak op het ijs te vinden. In de zomer visten ze vaak de blauw-rode blikjes van poetsmiddel Brasso uit het water.

In de loop der jaren is het ambacht en boerenleven echt veranderend. Zo kwam erop steeds meer boerderijen een melkmachine een tractor en de investering in landbouwmachines. Ook kwam er hulp van andere instanties, bedrijven enz.

De verschillende foto`s maakt het verhaal nog duidelijker. Het is een mooi verhaal over het portret van een boerenleven en van een eeuw boerengeschiedenis.

Leen deze titel

Corien

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met, alle tips, om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

Alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb