De vogels

De vogels Tarjei Vesaas

Tarjei Vesaas

6-1-2022 - Tip van Corien

Dit boek gaat over de zevendertigjarige Mattis. Hij is in zichzelf gekeerd, heeft moeite met zich te verhouden tot de volwassen wereld. Samen met zijn zus Hege woont hij in een klein hus in de verlaten Noorse bossen. Hij is bang voor onweer en houdt veel van vogels. Als een houtsniptrek boven zijn huis vliegt, ziet hij dit als een voorteken dat alles zal veranderen. Uiteindelijk wordt het voor Mattis een zichzelf vervullende obsessie.

Hege probeert de eindjes aan elkaar te knopen met het breien van truien. Ze moedigt Mattis regelmatig aan om ook werk te zoeken. Helaas vaak zonder een positief resultaat. In het dorp wordt hij de slome genoemd. Dat helpt natuurlijk ook niet om werk te vinden.

Toch lukt het Mattis om werk te vinden als veerman. Veerman op het meer (waar het dorp aan ligt). Er is één passagier die hij dagelijkse vervoert (in zijn kapotte boot): houthakker Jørge. Hege en Jørge worden ook nog verliefd op elkaar en gaan samenwonen. Mattis vindt het moeilijk om met deze verandering om te gaan. Het opgebouwde leven van Mattis en Hege komt op losse schroeven te staan. Het verhaal eindigt heel triest.

Het was mooi om een keer een Noorse roman te lezen. Heel wat anders dan wat ik normaal lees. De voorkant van het boek sprak mij ook aan.

Leen deze titel

 • Tarjei Vesaas De vogels

  Een verstandelijk beperkte 40-jarige man voelt zich in zijn bestaan bedreigd door het huwelijk van zijn zuster.

  Gedrukt boek

 • Tarjei Vesaas De vogels

  Een verstandelijk beperkte 40-jarige man voelt zich in zijn bestaan bedreigd door het huwelijk van zijn zuster.

  E-book

 • Tarjei Vesaas De vogels

  De zevenendertigjarige Mattis is een in zichzelf gekeerde man die moeite heeft zich te verhouden tot de volwassen wereld. Hij woont samen met zijn zus Hege in een klein huis in de verlaten Noorse bossen,...

  Luisterboek (digitaal)

Corien

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met, alle tips, om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

Alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb