Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Het zoutpad

Lieve Edward Ann Napolitano

Raynor Winn

11-2-2020 - Tip van Maartje

De ondertitel luidt Over oude wegen naar een nieuw begin. Dat is de kern van dit boek. Raynor en Moth hebben een groot deel van hun leven op een boerderijtje in Wales gewoond en gewerkt. Daar zijn hun twee kinderen opgegroeid en ze hebben er een gelukkig leven geleid met een paar schapen en wat ander vee. In hun vrije tijd hebben ze altijd veel gewandeld in de bergen.

Doordat Moth met te veel vertrouwen geïnvesteerd heeft in een onderneming van een vriend is er financieel iets volledig mis gegaan en zijn ze na een rechtszaak al hun bezittingen kwijt geraakt. Vlak voordat dit allemaal definitief werd hoorde Moth dat hij een ziekte heeft die langzaam al zijn spieren sloopt. Hij moet rustig aan doen en medicijnen slikken.

Nadat ze de boerderij ontruimd hebben en een paar weken bij vrienden gelogeerd hebben herpakken ze zich, kopen van hun laatste geld een lichtgewicht kampeeruitrusting en gaan het Southampton West Coast Path lopen. Ze kamperen vrij in het veld, wassen zich soms in het zoute zeewater of in een beekje en kopen zo goedkoop mogelijk eten voor onderweg. Ze moeten zich bedruipen van een kleine wekelijkse uitkering. Na een poosje blijkt dat ze de voorraad medicijnen voor Moth vergeten zijn. Ze proberen het zonder en na eerst heel veel pijn blijkt dat het wandelen hem goed doet en hij zich langzamerhand beter begint te voelen. Ze worden een paar oude taaie en fitte zwervers die in totaal meer dan duizend kilometer gelopen hebben.

Dit boek boeide me enorm door de krachtsinspanning van deze twee oudere mensen en door het gegeven dat je door tegenslag in je leven zomaar in een moeilijke situatie kunt komen. Lang niet alle daklozen zijn verslaafd of hebben een psychische stoornis. Soms loopt het leven op een manier dat je er moeilijk grip op kunt krijgen. Raynor en Moth weten hun slechte situatie om te buigen door gewoon op pad te gaan en te zien wat er van komt. Ook heb ik genoten van de natuurbeschrijvingen van het kustpad. Ik heb goede herinneringen aan de kustwandelingen die wij in Wales gemaakt hebben en herken veel in deze kustbeschrijvingen.

Het boek is een bestseller geworden met een groot lezerspubliek. Jammer genoeg is het (nog) niet beschikbaar in de Online Bibliotheek. Een uitgebreidere recensie is te vinden op Tzum.

Leen deze titel

  • Het zoutpad

    Raynor Winn

    Verslag van een slopende maar wel louterende voettocht langs de zuidwestkust van Engeland van een echtpaar dat elke bestaanszekerheid kwijtraakte.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Het zoutpad

Maartje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een volledig overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb