Klara en de zon

Kazuo Ishiguro

5-8-2021 Tip van Maartje

Klara is een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een opmerkelijk waarnemingsvermogen. Ze staat te koop in een winkel voor Kunstmatige Vrienden. Daar heeft ze een goede vriendin Rosa waarmee te alles wat hen bezig houdt bespreekt. De winkel wordt geleid door Cheffin. Die bepaalt wie er in de etalage mag zitten. Als Klara en Rosa samen in de etalage mogen zitten zien ze allerlei zaken die zich op straat afspelen tussen mensen en hun eventuele robots. Josie komt langs met haar moeder en laat haar oog op Klara vallen.

Het duurt een hele poos voor Josie en haar moeder terugkomen om Klara daadwerkelijk te kopen. Josie is ziek geweest en zal dat telkens weer worden. Eenmaal in het gezin leert Klara Josie en de moeder (Chrissie) kennen. Ook komt ze in aanraking met Rick, de grote liefde van Josie. Klara is gemaakt om altijd gehoorzaam te zijn en te doen wat de mensen van haar vragen. Door haar grote liefde voor Josie ontwikkelt ze een eigen wil en weet ze wegen te vinden om te doen wat volgens haar het beste is voor Josie.

Het thema wat het betekent om écht van iemand te houden, is de rode draad in het werk van Kazuo Ishiguro. Dit boek deed mij heel sterk denken aan Laat me nooit alleen. Ook dat speelt zich af in een toekomst die niet altijd even mooi is. Ook hier duurt het heel lang voor je door hebt wat er allemaal speelt in de wereld rondom de hoofdpersonen.

Kazuo Ishiguro staat bekend om zijn vindingrijke, verfijnde en aangrijpende oeuvre. Hij won al de Booker Prize en de Nobelprijs voor de Literatuur. Het is een intrigerend boek dat veel stof tot nadenken geeft over kunstmatige intelligentie en wat de mens eigenlijk voor wezen is.

Het boek wordt besproken in een lezing over Spraakmakende Boeken op 26 januari 2022

Leen deze titel

 • Kazuo Ishiguro Klara en de Zon

  ‘Klara en de Zon’ van Kazuo Ishiguro (winnaar Nobelprijs voor de Literatuur 2017) gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de...

  Luisterboek (digitaal)

 • Kazuo Ishiguro Laat me nooit alleen

  Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen.

  Gedrukt boek

 • Kazuo Ishiguro Laat me nooit alleen

  Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen.

  E-book

 • Kazuo Ishiguro Laat me nooit alleen

  ‘Laat me nooit alleen’ van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro speelt in Engeland, eind twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze heeft haar vriendschap...

  Luisterboek (digitaal)

 • Spraakmakende boeken meer info en reserveren

  woensdag 26 januari 2022

  Ook komend seizoen komt de succesvolle lezingenreeks Spraakmakende Boeken naar Leeuwarden! Op woensdag 26 januari 2022 bespreekt dr. Kees de Vries 'Klara en de zon'.

Maartje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een volledig overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb