Ver van Verona

Ver van Verona Jane Gardam

Jane Gardam

18-6-2021 - Tip van Maartje

Na de Old Filth trilogie had ik zin om meer te lezen van Jane Gardam. Jane Gardam spreekt mij aan als schrijfster over Engeland en door haar Engelse humor. Ver van Verona is het debuut van Jane Gardam uit 1971. Het is oorspronkelijk voor kinderen geschreven en in 2020 in Nederland uitgebracht als boek voor volwassenen.

De hoofdpersoon is de 13-jarige Jessica Vye. Jessica houdt van kind af aan van schrijven. Op haar negende komt er een schrijver bij haar op school aan wie zij een paar verhalen laat lezen. Na een paar weken krijgt ze die terug met de opmerking: Jessica Vye, jij bent schrijver, zonder enige twijfel!

Ze verhuist met haar ouders mee naar een ander deel van het land omdat haar vader daar een baan als kapelaan heeft aangenomen. Het boek bestaat uit beschrijvingen van haar leven thuis, op school, een verliefdheid en allerlei oorlogsperikelen zoals geen leuke kleren, geen uitgaansmogelijkheden en voortdurende angst voor bommen. Ook moet de school een tijd dicht na een bomaanval.

Na lang aarzelen doet Jessica mee aan een gedichtenwedstrijd van The Times. Ze is door alles wat ze mee gemaakt heeft erg onzeker geworden en kan het niet geloven als blijkt dat ze de wedstrijd gewonnen heeft. De lezer krijgt het gedicht niet te zien, maar wel de bespiegelingen van Jessica.

Het boek is ontzettend leuk geschreven, met veel humor en veel inlevingsvermogen in een 13-jarig pubermeisje. Het is helemaal vanuit Jessica geschreven. In de NRC werd het als volgt getypeerd: “Elke zin is raak, elk beeld, elk woord. Razend knap vangt Gardam de mijmeringen, acties en associaties van haar hoofdpersoon en de mensen om haar heen”.

Leen deze titel

  • Jane Gardam Ver van Verona

    Engeland, 1941. Jessica (13) weet al vanaf haar negende dat ze schrijver wil worden. Een verhuizing, de kennismaking met een politiek actieve jongen en een Duitse bom op een achterstandswijk maken enorme...

    Gedrukt boek

Maartje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een volledig overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb