Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Vijftig tinten groen

Lieve Edward Ann Napolitano

Gerrit Jan Zwier

15-4-2020 - Tip van Maartje

Gerrit Jan Zwier viert zijn 40-jarig jubileum als reisschrijver met een tocht langs de Ierse westkust. Ierland is een oude liefde van hem. Hij grijpt dan ook deels terug op zijn eerdere boek Mijn Ierland.

In het boek beschrijft hij leuke tochtjes en ontmoetingen. Hij probeert mensen terug te vonden die hij eerder ontmoet heeft. Dat leidt niet altijd tot resultaat. Hij komt in contact met allerlei mensen: Nederlanders die in Ierland wonen, maar ook met de plaatselijke bevolking. Hij grijpt terug op oude verhalen en eerder verschenen boeken. Hij citeert daarbij ook veel uit bekende reisverhalen van anderen en bekijkt of de situatie nog zo is of juist heel anders. Al met al komt hij op allerlei plekken die je met een gewone reisgids niet snel zou vinden of waar je nu veel meer achtergrondinformatie van hebt.

Het mooiste zijn de romantische beschrijvingen van de landschappen en de kusten. De overweldigende groene kleuren, de ruwe rotskusten en de bijzondere eilandjes voor de kust. Ook benoemt hij af en toe leuke plantjes die speciaal op de beschreven plaatsen groeien. Het lezen wekt verlangen op om die plaatsen ook te bezoeken. Elke keer kun je op het kaartje zien waar de plaatsen liggen. Er zijn bovendien twee katernen met inspirerende foto’s zijn, waar duidelijk bij staat waar ze genomen zijn. Fijn om tussen het lezen door te kijken of er een foto van is.

Het boek leest heel prettig en voor mij waren delen herkenbaar doordat ik een keer in Ierland geweest ben. Ik heb vooral goede herinneringen aan De Burren, een kalkstenen vlakte met oeroude prehistorische resten en bijzondere kalk minnende plantjes. Daar gaat hij ook uitgebreid op in. Hij noemt De Burren een omhoog gekomen zeebodem. De kalk is afkomstig van schelpen en koraaldieren. Onder het oppervlak bevinden zich gangen en grotten, terwijl in de spleten aan de oppervlakte allerlei bijzondere plantjes zich thuis voelen.

Een aanrader voor liefhebbers van het Ierse landschap en van Ierse literatuur. Heel fijn om in Corona-tijd je even in een andere wereld te verplaatsen.

Leen deze titel

Maartje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een volledig overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb