Stoner

Stoner - John Williams

John Williams

30-9-2021 - Tip van Maaike

In mijn vakantie las ik dit bijzondere boek van de Amerikaanse auteur John Williams. Williams is voor de meesten bekend van het boek Augustus, maar schreef ook Butcher's Cross en Stoner. Ik had er al veel klanten en bekenden over de boeken van Williams gehoord, maar zelf nog nooit gelezen. Hoog tijd dus! Als eerste las ik dus Stoner.

Het verhaal gaat over het leven van een arme boerenzoon (ik-persoon), Stoner. Na de middelbare school gaat hij uit huis om te studeren. Hij wordt literatuurprofessor en geeft les op een universiteit. Hier gaat hij gebukt onder de complotten van een vervelende collega-docent. Gelukkig verliest Stoner zijn integriteit niet en geeft les tot vlak voor zijn pensioen. Dan wordt hij namelijk ernstig ziek en sterft.

Buiten de universiteit om leeft Stoner in een ongelukkig huwelijk. Hij vindt hierdoor geluk in een onmogelijke relatie met een studente, die hij uiteindelijk moet verbreken om een schandaal binnen de universiteit te voorkomen. Ook heeft hij een dochter die op jonge leeftijd zwanger raakt en uiteindelijk veel aan de drank gaat. De bescheiden Stoner is een man die niet zomaar zijn mond opentrekt en hierdoor laat hij veel dan ook gewoon gebeuren.

Het verhaal is erg realistisch en je gaat helemaal op in het leven van Stoner. In de basis klinkt het leven van Stoner erg treurig en niet de moeite waard. Toch is voor de lezer Stoner een man die je niet snel vergeet! Hij doorstaat zijn leven, vol tegenslagen, waardig.

Ik vond het een erg mooi boek om te lezen en ben erg nieuwsgierig geworden naar de andere werken van williams. Zijn schrijfstijl is enigszins psychologisch en ietwat melancholisch, maar wel erg prettig om te lezen. Je kruipt helemaal in het verhaal van de ik-persoon en wilt graag weten hoe het leven van hem eindigt of waar het boek stopt. Het boek grijpt je erg aan en het is fascinerend te lezen hoe Stoner door zijn leven komt.

Leen deze titel

 • John Williams Stoner

  Een Amerikaanse boerenzoon die literatuurprofessor wordt, probeert de vele tegenslagen in zijn leven waardig te doorstaan.

  Gedrukt boek

 • John Williams Stoner

  William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde - en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn...

  Luisterboek (digitaal)

 • John Williams Stoner

  Een Amerikaanse boerenzoon die literatuurprofessor wordt, probeert de vele tegenslagen in zijn leven waardig te doorstaan.

  Grootletterboek

 • John Williams Stoner

  Een Amerikaanse boerenzoon die literatuurprofessor wordt, probeert de vele tegenslagen in zijn leven waardig te doorstaan.

  Dwarsligger

 • Recensie in de Literom naar literom

  Log in met je dbieb account

  Lees hier meer recensies en klik door naar informatie over de auteur.

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Graag lees ik boeken met geschiedenisthema's zoals de Tweede Wereldoorlog, de Sovjet Unie en de DDR.
Ik vind het ontzettend interessant wat er zich allemaal heeft afgespeeld in al die jaren voor ons. Ook lees ik nog graag fantasieboeken, vaak young adult boeken die meestal gaan over tijdreizen en magische wezens.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb