Alle vestigingen van dbieb zijn t/m dinsdag 9 februari gesloten. Voor vragen over onze dienstverlening tijdens de sluiting verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

een dag uit het leven van een leesconsulent

meer over dbieb op school

Een dag uit het leven van Akkerins Smidstra, leesconsulent bij dbieb

Het is dinsdagmorgen half 9. Ik rij met een brede glimlach op mijn gezicht naar de school waar ik vandaag als leesconsulent aan het werk mag. Het wordt een mooie inspirerende dag voor groep 3!

Leren lezen

Alle 25 leerlingen kijken mij me vol verwachting aan, want de mevrouw van dbieb komt langs en dat is leuk! De kinderen zijn bezig met het leren lezen, en ik ben heel benieuwd hoe goed zij dat al kunnen. Zelf weten ze heel goed waarom lezen zo belangrijk is: “Anders kan ik later mijn kinderen niet voorlezen”. Wat een prachtig antwoord! Ik volg deze klas al een tijdje en ik krijg zowel van dbieb als van de school veel vrijheid om zelfstandig met deze klas te werken.  

Voorlezen en boeken selecteren

Vandaag lees ik voor uit het boek ”Wat staat daar?” Tijdens het voorlezen wordt het belang van lezen op een speelse manier uitgelegd. Na het voorlezen voer ik een gesprekje met de kinderen over leuke boeken die geschikt zijn om te oefenen met lezen. De boekenselectie doe ik zelf en ik zoek dan vaak aansluiting bij een thema van de school of een campagne. Bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Gelukkig hoef ik de boeken niet zelf mee te nemen; die staan al klaar.  

21e eeuwse vaardigheden en mediawijsheid

Aan de hand van allerlei opdrachtjes gaan de kinderen in tweetallen speuren naar welke verschillende boeken er zijn. Het plezier dat de kinderen uitstralen doet me zo goed! Als leesconsulent besteed ik ook aandacht aan 21ste eeuwse vaardigheden en mediawijsheid. Veel scholen realiseren zich het belang hiervan. Ik ga dan ook regelmatig met een green screen of een koffer vol iPads op pad om programmeerworkshops te geven.

Evalueren en succesverhalen delen

De les bij groep 3 zit erop. Ik maak nog snel even een afspraak met de leerkracht om op een later moment de monitor te bespreken. We werken nu al een paar maanden volgens het plan dat we aan het begin van het schooljaar maakten en het is belangrijk om tussentijds te evalueren en eventueel bij te stellen. Het is ook een mooi moment om succesverhalen te delen!

Collega’s

's Middags ga ik naar kantoor, waar ik een paar collega's zie. We zien elkaar niet vaak, dus áls we elkaar zien wisselen we ervaringen en ideeën uit. Zoals de informatieavond voor ouders, die ik onlangs op eigen initiatief organiseerde. Het was een groot succes! Ten eerste om het belang van (voor)lezen en mediawijsheid uit te leggen, maar vooral om het contact met de ouders te intensiveren.

Conclusie

Je ziet: De dagen van een leesconsulent zijn afwisselend en snel gevuld. Goed kunnen schakelen en plannen is dan een must. Maar... het is vooral een waardevol, dankbaar, veelzijdig beroep.

Akkerins Smidstra
leesconsulent/mediacoach dbieb